צום מעליות | מעלית שבת – מידע שימושי על חוקים ותפעול Elevators logo Elevators logo Asterisk icon Asterisk Signature Signature User icon User icon Phone icon Phone icon

מעלית שבת - חוקים ותפעול

מנגנון מעלית שבת הנה פונקציה שניתן להתקין במעליות שבה ישנה שליטה על תפעול המעלית בתכנית שבה היא תפעל בדפוס שישרת את שומרי השבת בשימוש במעלית מבלי לחלל את השבת.

איך עובדת מעלית שבת

מעלית שבת פועלת באמצעות מנגנון פיקוד ייעודי המתוכנת לעבוד באופן אוטומטי לחלוטין, ללא צורך בהתערבות אנושית. בליבת המערכת נמצאת יחידת בקרה אלקטרונית המנהלת את כל פעולות המעלית בשבת. התוכנה מתוכננת לעצור בכל קומה (או בקומות נבחרות במידה ומערכת המחשוב מאפשרת) בהתאם לזמנים קבועים מראש, כאשר זמן העצירה בכל קומה מכוון בדרך כלל ל-10-15 שניות. דלתות המעלית נפתחות ונסגרות אוטומטית ללא תלות בחיישני נוכחות, כאשר לפני סגירת הדלתות מושמע צליל התרעה למניעת לכידת נוסעים. במצב שבת, המערכת מנטרלת חיישנים כגון חיישני משקל ועומס, חיישני תנועה בפתח הדלת ולחצני קריאה בקומות ובתא המעלית. התאורה בתא המעלית נשארת דלוקה באופן קבוע, ללא תלות בחיישני תנועה או מערכות חיסכון באנרגיה. מערכת הפיקוד כוללת שעון שבת מובנה המאפשר הפעלה וכיבוי אוטומטיים של מצב השבת בזמנים קבועים לאורך השבוע.

חוק מעלית שבת בבניין משותף

עד לשנת 2011 היה צורך ברוב של 75% מדיירי הבניין כדי לתקין את מנגנון מעלית שבת בבניין משותף. הדבר יצר מצב של אי נעימות בין השכנים כאשר סירבו להתקין מעלית לשכנים שומרי השבת. מאז השתנה החוק וכיום אין צורך ברוב מוחלט ואפילו לא ברוב.

חוק המקרקעין מאפשר לבעל דירה יחיד לדרוש הפעלת מעלית שבת, בתנאי שמותקן מנגנון ייעודי ויש יותר ממעלית אחת בבניין. עם זאת, מכיוון שעלויות התחזוקה וההפעלה של מעלית שבת מוטלות על מי שמבקש את שירותיה, רוב בעלי הדירות נמנעים מלעשות זאת, כדי להימנע מהוצאות נוספות.

עלות תפעול מעלית שבת

החוק החדש קובע כי במצב ובו הותקן מנגנון מעלית שבת, בעלי הדירות שדרשו את מעלית השבת יישאו בהוצאות החזקתה והפעלתה של המעלית בשבת.
סעיף זה הביא עמו שאלות נוספות כמו האם עלות האחזקה היא בין הפרשי שעות פעילות המעלית מעבר לפעילותה הרגילה או שמא ישלמו על תפעול המעלית בשבת בכללותה?
נכון להיום אין פסיקה מוחלטת בעניין וכל בניין רשאי להתנהל בתוך עצמו בהסכמה לתנאי התשלום.
כמו בהתקנת מעלית בבניין קיים , הדיירים הגרים בקומות גבוהות ישלמו סכום יחסי גבוה יותר מדיירים הגרים בקומות הנמוכות יותר בבניין.

יתרונות וחסרונות של מעלית שבת

יתרונות:

– נגישות דתית – מאפשרת לשומרי שבת לנוע בחופשיות בבניין רב-קומות גם בשבת וחג

– פתרון לאוכלוסיות מיוחדות – מסייעת במיוחד לקשישים, נשים בהריון, אנשים עם מוגבלויות והורים לילדים קטנים

– מניעת סכסוכי שכנים – מונעת חיכוכים בין דיירים דתיים וחילוניים בנושאי שבת

– העלאת ערך הנכס – בניינים עם מעלית שבת נחשבים אטרקטיביים יותר לציבור הדתי

– פתרון חוקי – מעניקה מענה להוראות חוק השוויון והנגישות גם עבור האוכלוסייה הדתית

חסרונות:

– האטת מהירות השירות – זמן המתנה ארוך יותר למעלית בשל העצירות בכל קומה (או בקומות מרובות)

– צריכת אנרגיה מוגברת – פעולה רציפה גם ללא נוסעים מגדילה את צריכת החשמל

– בלאי מואץ – פעילות אינטנסיבית ורציפה גורמת לשחיקה מהירה יותר של מערכות המעלית

– עלויות תחזוקה – תחזוקה יקרה יותר בשל הבלאי המואץ והצורך בבדיקות תקופתיות ייחודיות

– רעש והפרעה – צלילי ההתרעה והפעילות הרציפה עשויים להפריע לדיירים הסמוכים לפיר המעלית

שעות הפעלת מעלית שבת

בנוסף נקבעו חוקי זמני פעילות מעלית השבת בהתאם לכמות הדורשים בבניין.
במידה ודרש דייר אחד בלבד את מנגנון מעלית השבת, תפעל המעלית בהנחיות הבאות:
בליל שבת ובליל חג – משעת כניסת השבת או החג, למשך שלוש שעות.
ביום שבת וביום חג – משעה 7:00 בבוקר עד השעה 12:00, ובמשך שעתיים לפני צאת השבת או החג.

במידה ויש רוב של דיירים הדורשים מעלית שבת:
בליל שבת ובליל חג – משעת כניסת השבת או החג עד חצות הלילה.
ביום שבת וביום חג – משעה 6:00 בבוקר עד צאת השבת או החג.

עדכון לפעולת מעליות השבת בישראל (תשפ"ג 2023)

בחודש יולי 2023 התקבל פסק דין משמעותי על ידי המפקחת על רישום מקרקעין בנצרת, המשנה את אופן פעולת מעליות השבת בישראל. הפסיקה קובעת כי מעלית שבת אינה חייבת לעצור בכל הקומות, אלא ניתן לכוון את המנגנון כך שיעצור רק בקומות של דיירים המשתמשים בשירות. הרציונל לפסיקה זו נובע מהטענה שהפעלת המעלית במתכונת הישנה גורמת סבל לא סביר לדיירים הזקוקים למעלית שבת בבניינים רבי-קומות, כאשר זמני ההמתנה הארוכים אף גורמים להסתגרות בדירות. מבחינה כלכלית, עלויות התאמת המעלית לפעילות באופן הסלקטיבי חלות על המשתמשים בשירות בלבד. הפסיקה, שבתוקף החל מה-22 ביולי 2023, מאפשרת תכנות מחדש של מעליות שבת קיימות והיא מהווה כעת חלק מהדין הישראלי בנושא.

פעילות מעלית שבת:

בזמן הפעלת מנגנון מעלית שבת תעצור המעלית בכל קומה וקומה בבניין באופן אוטומטי.

דלתות המעלית יפתחו ויסגרו באופן אוטומטי בהפרשי זמן קצובים.

אורות במעלית יהיו דלוקים תמיד.

המיזוג יקבע מבעוד מועד האם כבוי או דלוק ולא יהיה ניתן לשנותו במהלך השבת.

בבית משותף בו קיימת מעלית אחת בלבד, זמני פעילות המעלית יקבעו על ידי רוב בעלי הדירות, תוך התחשבות בכל הדיירים המשתמשים במעלית.

מחלוקת הפוסקים בנושא מעליות שבת

הדיון ההלכתי סביב מעליות שבת מתמקד בשאלה האם שימוש במעלית אוטומטית מהווה חילול שבת. הגישה המתירה, סוברת שהשפעת משקל האדם על פעולת המעלית זניחה ואינה משמעותית מבחינה הלכתית, ושאין כוונת האדם להשפיע על מנגנון החשמל. מנגד, הגישה האוסרת חוששת שמשקל האדם משפיע על פעולת המנוע החשמלי והמערכות האלקטרוניות, ובחלק מהמעליות המודרניות נוצרת אנרגיה בזמן הבלימה. בשנת 2009 התחדש הפולמוס כשפוסקים מהזרם החרדי טענו שחידושים טכנולוגיים יצרו בעיות הלכתיות חדשות. בעקבות זאת פותחו פתרונות טכנולוגיים מתקדמים כמו מעליות "גרמא" ומערכות המנטרלות את השפעת משקל הנוסע.

חוק מעלית שבת נותן מקום לשלום בית ושמירה על איכות חייהם של השכנים החילונים ושומרי המסורת כאחד.
בחברתנו תמצאו גם אם התקנת מנגנון מעליות שבת.
מעוניינים בפרטים נוספים ? צרו קשר ואנו נשמח לסייע.

תפריט נגישות